22 Ekim 2018

Bir 'Gavurma' Bir Ekmek


Gaziantep'in hemen her caddesinde, olmazsa olmaz dükkânlardan ikisi, tırnaklı çarşı ekmeği fırını ile ‘cartlakçı’ denilen ciğer kebapçısıdır sanırım. Bunlardan ekmek fırını neredeyse her iki üç sokakta bir mutlaka olur. Yalnızca ekmekçi değildir ahali için onlar, işyeri ve hanelerin yemek tepsilerine odun fırını olarak da hizmet verirler. Gaziantep'teki ortaöğrenimim boyunca kaldığım Saçaklı Mahallesi, Ragıp Oral Geçidi, No:15'teki eski Antep evimizde birkaç yılı Mahmut ağabeyim ile yalnız geçirdik. Öğrenci hâlimizle iyi kötü kendimize yiyecek bir şeyler hazırlayabiliyorduk genelde, ama bizim için ziyafetlerden biri 'gavurma dürümü' idi.

Gaziantep'te sağda solda rahatlıkla görebileceğiniz 'cartlakçı’larda (ciğerci) kebap mangallarının bir köşesine yığılmış közlere yakın bir yerde mutlaka alüminyum bir tencere görürsünüz hâlâ. İşte bu tencere, yağı bir hayli belli olan ve bence bu dünyadaki en lezzetli yiyeceklerden birini barındırır. Sakatat parçalarından, iç yağından ve bol soğan ve baharattan imal edilen bu yağlı ciğer kavurması, büyük kebap mangalında sıcak sıcak hazır bekletilir müşteriler için. Ciğer kebaplarının yanında 'gavurma' biraz ikinci sınıf sayıldığından müşteriler ana yemeği olan kebabının pişmesini beklerken, alışkanlık olduğu üzere, yarım tırnaklı yumuşak çarşı ekmeği ile 'gavurma dürümü'nü gömer ayaküstü. Muhteşem bir lezzet şölenidir bence bu yağlı ve soğanlı ciğer kavurması. Tek başına öğün olmayı ziyadesiyle aşar aslında. Nitekim Mahmut ağabeyim ile bu gerçeği sayısız defa test edip onayladık zamanında!

Kavurma kimilerince çok makbul görülmediğinden ucuzdur, en azından o zaman öyleydi. Bizde de para yok, haliyle o vakit. Ara sıra Mahmut ağabeyim, beni 'gavurma dürümü' almaya gönderirdi. İkimize ancak birer kavurma dürümü alabiliyorduk. Ama birer kavurma dürümü de yetmiyordu doğrusu. Bir süre sonra bir çözüm geliştirdik. İki kavurma dürümünün yanına mahalle fırınından iki de taze çarşı ekmeği almayı akıl ettik. Kavurmaları paket yaptırıp eve getiriyordum. Gelirken mahalle fırınına da uğruyordum. Eve gelince kavurma dürümlerinin içindeki kavurmaları diğer boş ekmeklere de paylaştırıyorduk. Böylece iki dürümden dört dürüme ulaşmış oluyorduk kendimizce. Yağlı kavurma o şekilde de gayet lezzetli oluyordu. Hâlâ tadını hissedebiliyorum o dürümlerin. İşin esası, elim para tuttuktan sonra dahi vazgeçmedim o ‘gavurma dürümü’nden. Gerçi yaş geçtikçe sağlık çekinceleri ile artık eskisi gibi rağbet edemiyoruz ama memlekette ne zaman bir ciğercinin önünden geçsem gözüm hâlâ takılır o alüminyum tencerelere. Bu arada epey bir esnafın çelik tencereye terfi ettiğine de şahit oldum son zamanlarda.

Hiç yorum yok:

Öne Çıkan Yayın

Barakeli'nde Bir Köy, Seydimen, Hatıralar ve Hikâyeler

"Memleket ve çocukluk, insan hangi yaşa gelirse gelsin ve ne kadar çok mekân değiştirirse değiştirsin, hep yanında taşıdığı şeylerdend...