Dr. Göksel Tiryaki Kitapları |
İşte Nizip'in dereköylerinden Cidetli (Yeniyazı) Sabri Emmi, hünerli elleri eşliğinde sakin sakin izah ediyor kalem (aşı) atmanın inceliklerini böyle...
İşte Sabri Emmi ve onun ekibinin atmış olduğu kalemlerden (aşılardan) tutan ikisi, aşıdan yaklaşık iki ay sonra:
Tutan Bir Antep Fıstığı Aşısı (Kalemi) |
Tutmuş Bir Antep Fıstığı Kalemi (Aşısı) |
(Foto: Yunus Kılıç) |
(Foto: Yunus Kılıç) |
(Foto: Yunus Kılıç) |
Yine, Sabri Emmi, bir Kasım günü antep fıstığı budamının inceliklerini anlattı bu şekilde...
Antep Fıstığının Karagözü (Fotoğraf:Atilla Tiryaki) |
Yabani Antep Fıstığı Ağacı, Menengiç ve Buttum |
Baharda fıstık cumbaları (salkım) güzün bu hâlde olan karagözlerden filizlenir. Karagözlerin ışkın verdiği o ilkbahar dönemi de antep fıstığı ağaçlarının soğuğa ve dolu gibi ağır yağışlara karşı en hassas olduğu zamandır. Takriben Mart-Nisan aylarıdır bu dönem. Kışın ağaçlar uyku hâlinde olduğundan pek sıkıntı olmaz.
Menengiç kahvesinin yapıldığı yabani fıstık ağacı (aşılanmamış veya kalem tutmamış antep fıstığı (pistachio)) ve meyvesi menengiçlerin olduğu ‘cumba’lar (salkımlar) böyledir işte. Biraz daha büyük meyvesi olan yabani fıstık türüne de, yurdu olan Barak'ta, 'buttum' denilir. Yeşilimsiler içi dolu ve olgunlaşmış olanlardır. Sabunu da yapılıyormuş bu arada...
İlkbahar ile birlikte yine uyanır antep fıstığının karagözleri, evelallah, Barak Ovası bir kez daha bereketi muştular böyle...
Antep fıstığının, özellikle don ve dolu açısından en hassas zamanı takriben Nisan sonuna kadar olan dönemdir. Karagözler sıcaklarla birlikte yavaştan cumba (salkım) olarak kendini belli eder bu dönemde artık. “Allah, afattan tufandan gorusun, bes beterinden saklasın, ne yok ki O'nda!” derdi büyükler bu vakitler hep.
Antep Fıstığı İlkbaharda Uyanırken... (Fotoğraf: Tuncer Tiryaki) |
Antep Fıstığı İlkbaharda Uyanırken... (Fotoğraf: Alptekin Karakuş) |
Mayıs Ayına Erişen Antep Fıstıkları (Pistachios) |
Mayıs Ayına Erişen Antep Fıstıkları (Pistachios) |
Mayıs Ayına Erişen Antep Fıstıkları (Pistachios) |
Young Pistachio |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder