|
Cercer Dövmesi |
Eskiler arpanın buğdayın habbesine nasıl da çok kıymet verirlerdi. Boşuna değildi elbette bu değer. Neden mi? Çünkü daha savurmadan çok önce ekim, yolma ve şahra gibi türlü zor aşamaları vardı tahıl ziraatinin bir zamanlar. Fakat savrulması bile başlı başına olaydı. Cercer ile dövülen harman savruluyor garbı yelinde işte burada mesela. Tabiî ki garbı her zaman esmez, bazen beklemek gerekirdi. Yabanın ahşap olması önemli, demir yaba, içinde tane olan dövülmüş harmanı kaldırmaz. Zira az az havaya atılmalı dövülmüş harman savurmak için, demir yaba ile az atılmaz, aradan süzülüp dökülür samanlı 'cec' (tahıl). Yani demir yaba ile harman bir hayli zor savrulur, ama saman da demir yaba ile iyi 'çalınır'dı (atılır) hani. İki sırık ve arasına gerilen çadır ile saman taşınmasına da 'palas' ile taşıma derdi bizim 'Kanatlı'.
|
Harman Savurması |
Arpa ve buğday sapları kaygan olduğu için şebeke (ahşap payandalar) olmadan şahra zor çekilirdi. Lâkin mercimek şebekesiz çekilirdi. Yalnızca teknenin (römork) ön köşelerine dikilen iki sırık hizayı tutturmaya yardımcı olurdu. Bu da kaderin bir cilvesi olsa gerek, şimdilerde tarımda kol gücüne dayalı pek bir şey kalmadı ama ne tarım yapan ne köyde yaşayan kaldı! Şehre, medeniyete koştu millet! Asgari ücret ile sabahtan akşama kadar başkalarının ücretli köleliğini yapmak, malında çalışmaktan daha şirin hâle geldi maalesef çoğunluk için!
|
Şahra Çekmek |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder