21 Eylül 2018

Katmer

Biraz malzeme israfını andıran abartılı katmerlere hiç gerek yok bence. Gaziantep - Barak'ın unu, zeytinyağı ve antep fıstığı kesmik (yakacak) ateşinde, saçta, basit ve doğal şekilde öylesine güzel katmere dönüşüyor ki mesela.
Katmer
Katmer
Katmer

Âcür ve Hıta

Âcür Dolması
Hıta
'Âcür' der Barakeli'nin insanı dolması olana. Salatalık ve kabak arası bir sebzedir. Ancak çok ince beyaz tüyleri vardır üzerinde. Kendine has bir kokusu ve tadı olur. Taze de tüketilir tıpkı salatalık gibi, kurutularak da kullanılır aynı kabak gibi. Bana göre, kurutmalık ile yapılan dolmaların en iyilerindendir, patlıcanı da kabağı da geçer, kırmızı biber kurutması ile yarışır.

Daha çok turşularda kullanılması ile bilinen biraz sertçe, açık yeşil, kıvrımlı ve uzun sebzenin adı ise 'hıta'dır. Rengi kızıla çalan toprağında yetiştiği Barak Ovası'nda, tıpkı salatalık gibi veya onun yerine tüketilir.

Yağlı Sörme

Barak'ta yaz mevsiminin en revaçta yemeklerindendir. Közlenmiş patlıcanın, sarımsak eşliğinde kıyılıp tereyağında köy yumurtasıyla muhteşem birleşimidir.
Yoğurtlu Patlıcan Közleme
Yumurtalı Patlıcan Közleme 


Mercimekli Bulgur Pilavı

Bütün kırmızı mercimekle yapılan bulgur pilavı, bir Barak klasiğidir. Şimdi Türkiye ihtiyacını karşılayamıyor ama Barak'ta, eskiden mercimek en önemli tarım ürünlerinden biriydi. Bu sebeple çok farklı biçimlerde tüketilirdi.
Mercimekli Bulgur Pilavı
Mercimekli Bulgur Pilavı

Küfte

Mercimek Küftesi
Etlisi, etsizi, sadeyağlısı, tereyağlısı, zeytinyağlısı, mercimeklisi, yumurtalısı, domateslisi... Köftelik bulgur (simit denir) çeşit çeşit 'küfte'ye dönüşür Barak'ta, hepsinden öte 'küfte yoğrulması' tüm aşamalarıyla bir muhabbet vesilesi, lezzetli bir gün ortası meşgalesidir.
Etli Küfte
Mercimek Köftesi
Etli Köfte

Zeytin Piyazı

Güzel zeytinyağı olur Barakeli'nin zeytini ile. Bir de kırmasını yaparlar yeşilken böyle. Sadece su ile tatlandırırlar. Bu kırma zeytinin piyazı da bir başka olur elbette. "Pipaz" der tabiî buna yöre insanı...
 
 
   
Zeytin Piyazı

Kocabaş

Barak Ovası'nda kocabaş yaz mevsiminde olgunlaşır. Bu arada, elbette 'Şekerahmet' gibi farklı isimlendirmeler olabilir, ben bizimkini yazdım. Sivri dikenleri olur. Ancak bu dikenler ve muhteşem renkli kısmı ayıklandıktan sonra mini bir enginarı andıran bir görüntü ortaya çıkar. Çiğ yenilebilir. Kıtır kıtırdır. Lezzetlidir bence. Fakat kokusu, sanırım en etkileyici yanıdır. Çorak toprakların enteresan bir yabani bitkisidir kocabaş.
Kocabaş Bitkisi
Kocabaş Bitkisi
Kocabaş Bitkisi
Kocabaş Bitkisi


Öne Çıkan Yayın

Barakeli'nde Bir Köy, Seydimen, Hatıralar ve Hikâyeler

"Memleket ve çocukluk, insan hangi yaşa gelirse gelsin ve ne kadar çok mekân değiştirirse değiştirsin, hep yanında taşıdığı şeylerdend...