Barak Ovası, Antep Fıstığı Diyarı, Barakeli, Barak Kültürü, Anılar ve Hikâyeler... Dr. Göksel Tiryaki
21 Eylül 2018
Âcür ve Hıta
Âcür Dolması |
Hıta |
'Âcür' der Barakeli'nin insanı dolması olana. Salatalık ve kabak arası bir sebzedir. Ancak çok ince beyaz tüyleri vardır üzerinde. Kendine has bir kokusu ve tadı olur. Taze de tüketilir tıpkı salatalık gibi, kurutularak da kullanılır aynı kabak gibi. Bana göre, kurutmalık ile yapılan dolmaların en iyilerindendir, patlıcanı da kabağı da geçer, kırmızı biber kurutması ile yarışır.
Daha çok turşularda kullanılması ile bilinen biraz sertçe, açık yeşil, kıvrımlı ve uzun sebzenin adı ise 'hıta'dır. Rengi kızıla çalan toprağında yetiştiği Barak Ovası'nda, tıpkı salatalık gibi veya onun yerine tüketilir.
Küfte
Kocabaş
Barak Ovası'nda kocabaş yaz mevsiminde olgunlaşır. Bu arada, elbette 'Şekerahmet' gibi farklı isimlendirmeler olabilir, ben bizimkini yazdım. Sivri dikenleri olur. Ancak bu dikenler ve muhteşem renkli kısmı ayıklandıktan sonra mini bir enginarı andıran bir görüntü ortaya çıkar. Çiğ yenilebilir. Kıtır kıtırdır. Lezzetlidir bence. Fakat kokusu, sanırım en etkileyici yanıdır. Çorak toprakların enteresan bir yabani bitkisidir kocabaş.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)
Öne Çıkan Yayın
Barakeli'nde Bir Köy, Seydimen, Hatıralar ve Hikâyeler
"Memleket ve çocukluk, insan hangi yaşa gelirse gelsin ve ne kadar çok mekân değiştirirse değiştirsin, hep yanında taşıdığı şeylerdend...