03 Ağustos 2019

İpi Kurumuş Mu?

Eskiden, Barak Ovası'nda köylerin canlı olduğu zamanlarda hemen herkesin bostanı olurdu. Şimdi bostan sahipliği bir istisna maalesef. Bamya, âcür, hıta, kabak, kavun ve elbette karpuz en önemli bostan ürünleriydi. İşin erbapları, şöyle parmaklarıyla bir tıklatıp çıkan sese göre karpuzun olgun olup olmadığını anlardı. Bir de, "İpine bahk, ipine, gurumuş mu?" denirdi. Karpuz meyvesinin bitkisine ("tiyek" denir) tutunduğu yerde, açık yeşil renkli ipi andıran uzantılar olur. İşte olgun karpuzların "ipleri" genelde kuru olur. Karpuz ham (kelek) ise bu uzantılar yeşil ve taze olur. Keşke, insanların da böyle dışarıdan anlaşılan olgunluk emareleri olsa... :)
Karpuz ve İpi
Karpuz ve İpi
Karpuz ve İpi

Hiç yorum yok:

Öne Çıkan Yayın

Barakeli'nde Bir Köy, Seydimen, Hatıralar ve Hikâyeler

"Memleket ve çocukluk, insan hangi yaşa gelirse gelsin ve ne kadar çok mekân değiştirirse değiştirsin, hep yanında taşıdığı şeylerdend...