21 Haziran 2020

Tiryakioğlu Mehmet ve Barak Aşiret Ağalığı

Barak Aşireti, Tiryakioğlu Mehmet'e Dair Önemli Bir Belge
Daha önce burada içerisinde Tiryakioğlu Mehmet'ten bahsedilen 29 Kasım 1818 tarihli belgenin olduğu arşiv listesini paylaşmış ve Osmanlı Arşivleri'nde daha detaylı çalışmalar yapılmasının öneminden bahsetmiştim. 

Neyse ki birileri zamanında detaylı bakmış bazı belgelere. Tahir Öğüt'e ait ve 2008 yılında İstanbul Üniversitesi'nde kabul edilmiş, "XVIII. ve XIX. YÜZYILDA BİRECİK SANCAĞINDA İKTİSADİ VE SOSYAL YAPI" isimli doktora tezinin 83'üncü sayfasında yer alan bir dipnotta, günümüz Türkçesine çevrilmiş, bir arşiv belgesi aşağıda yer almaktadır. Belge, günümüz Türkçesine aktarılırken Tiryakioğlu yanlış yazılmış gibi ama içerisinde çok önemli birtakım bilgiler var. Tiryakioğlu Mehmet, o dönemde Barakların ağalığına (liderliğine) seçilmiş yine Baraklılar tarafından, bunu aşağıdaki Osmanlı Arşiv Belgesi söylüyor. Her ne kadar bu Barak Aşiret Ağalığı (Liderliği) sonradan pek hayırlı sonuçlar vermemiş gibi duruyor (maalesef, özellikle 1818-1839 arasında bazı felaketler yaşanmış) ama günümüzde Mehmet isminin Tiryakiler arasında neden bu kadar yaygın olduğuna ilişkin önemli bir ipucu veriyor kanımca. 
Barak Aşireti, Tiryakioğlu Mehmet'e Dair Önemli Bir Belge

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Başarılar dilerim kardeşin

Öne Çıkan Yayın

Barakeli'nde Bir Köy, Seydimen, Hatıralar ve Hikâyeler

"Memleket ve çocukluk, insan hangi yaşa gelirse gelsin ve ne kadar çok mekân değiştirirse değiştirsin, hep yanında taşıdığı şeylerdend...