19 Eylül 2018

Barak Ovası'ndaki Tiryakilerin Geçmişi


Barak Kitaplarımızın Linki
Tiryakioğlu Mehmet'e İlişkin Belge
Yaptığım araştırmalar sonucunda, Tiryakilerin Barakların çoğundan farklı olarak, Rakka haricinde, yaklaşık 200 yıl kadar önce 7-8 yıl süren bir Halep-Âzez sürgününe de maruz kaldığını anladım. Bu sürgün bazı idamlardan sonra meydana gelmiş deniyor. Sözlü kültürde çok farklı gerekçelere dayandırılıyor bu hadise. Ayrıntılar aşağıdaki söyleşilerimizde yer alıyor. Ancak hepsinde benim dikkatimi çeken temel husus, Barak'tan birilerinin şikâyetçi olması veya birtakım istihbarat vermesi... Bu idamların nedeni her ne ise sonuçta bugün Tiryakiler arasında Mehmet isminin bu kadar yaygın olması bir tesadüf değil sanırım. Kalanlar, âyel uşak ve çoluk çocuk, Halep-Âzez tarafına sürülmüş 1800’lü yılların başında. Bunu hem fotoğraftaki belge örneklerinden hem de Köyümüzün şu an en büyüklerinden olan Servet Emmi’nin beyanlarından anlamak mümkün:

Ayrıca Nohu’dan (Ayyıldız) Zübeyr Tiryaki Emmi’den de biraz detaylı bir şekilde benzer bilgiler aldım:

Yukarıda bahsettiğimiz idam olaylarına ilişkin Nohu'dan (Ayyıldız) Mamov Emmi de duydukları çerçevesinde çok önemli ve ilginç ilave bilgiler verdi:

Hem Mamov Emmi'nin yukarıdaki sözlerine, hem de Kurucahüyük'ten Sabri Emmi'nin aşağıdaki beyanlarına göre, işin özü en başta tahmin ettiğimiz üzere, civardakiler arasındaki rekabet ve çekememezlik gibi duruyor:

Yine Nohu’dan (Ayyıldız) Mehmet (Mamov) Tiryaki Emmi, hem Culab bölgesine ilişkin hem de Çiftlik (Çütlük) ve Eşme köyleri kökenli Tiryakilerin geçmişi hakkında bazı bilgiler verdi:

Hiç yorum yok:

Öne Çıkan Yayın

Barakeli'nde Bir Köy, Seydimen, Hatıralar ve Hikâyeler

"Memleket ve çocukluk, insan hangi yaşa gelirse gelsin ve ne kadar çok mekân değiştirirse değiştirsin, hep yanında taşıdığı şeylerdend...